08 april

Informatie- & Inspiratiebijeenkomst ‘Vitale Horeca’

Afgelopen woensdag 2 april 2025 kwamen beleidsmakers, ambtenaren en betrokkenen uit de horecasector bijeen in Grand Café JAN! in Warga. Hier vond een informatie- en inspiratiebijeenkomst over de rol van horeca in de leefbaarheid van Fryslân plaats. 

Deze bijeenkomst stond in het teken van de vraag: hoe draagt een vitale horecasector bij aan de leefbaarheid van onze dorpen en steden? Een actueel en belangrijk onderwerp, mede naar aanleiding van recent onderzoek naar de vitaliteit van het Friese horecalandschap.

Kor van der Meulen (KHN)

Samenwerken aan een sterke sector

Dagvoorzitter Kor van der Meulen (Regiovoorzitter KHN Fryslân) opende het programma samen met Gerard Kremer (voorzitter TAF). Vervolgens vertelde gastheer Geert-Jan Vaartjes over de betekenis van zijn horecabedrijf voor de regio en benadrukte hij daarmee het belang van een constructieve samenwerking tussen overheid en ondernemers. Daarna gaf Geesje Duursma (voormalig schipper opgave slimme groei provincie Fryslân) een toelichting op het recente onderzoek naar horeca en leefbaarheid. Zij benadrukte dat er veel waardevolle informatie beschikbaar is – zelfs op bedrijfs- of gemeenteniveau – en dat deze, niettemin op vertrouwelijke basis, opgevraagd kan worden via de provincie.

 

Best practice uit Arnhem

Vervolgens deelde Bas van Es (horecaondernemer en adviseur) een inspirerend voorbeeld uit Arnhem, waar ondernemers en overheid samen werkten aan een breed gedragen horecavisie. Zijn belangrijkste advies is: ga vooraf met alle partijen in gesprek, zodat het proces daarna soepeler verloopt.

In gesprek over beleid en kansen

Na een korte pauze gingen de aanwezigen in groepen uiteen om te praten over lokaal horecabeleid. Tijdens deze gespreken stonden vier vragen centraal over bestaand en gewenst beleid, benodigde stappen voor een gedragen visie, en de rol van stakeholders. Uit de gesprekken bleek een duidelijke rode draad: samenwerking is essentieel. Ondernemers willen actief meepraten over beleid dat hun sector raakt – en dat vraagt om begrijpelijke taal, heldere communicatie en wederzijds begrip. Daarnaast werden andere belangrijke thema’s genoemd, zoals: participatie en kennisdeling; handhaving op illegaliteit; bewoners als ambassadeurs van hun regio; en de rol van brancheverenigingen als verbindende schakel.

Groepssessie over lokaal horecabeleid

Vervolgstappen

Tenslotte werd de bijeenkomst afgesloten door Kor van der Meulen en Aly Wijngaarden (Regiomanager KHN Fryslân). Zij benadrukten dat de opgehaalde input wordt meegenomen in het vervolgtraject. Daarnaast maakten zij duidelijk dat deze bijeenkomst niet het eindpunt is, maar het begin van een nauwere samenwerking tussen overheid, ondernemers en andere betrokken partijen.

Kortom, een vitale horecasector is onlosmakelijk verbonden met een leefbare provincie. Daarom zetten we samen stappen richting een sterker, gastvrij Fryslân.

Presentatie Inspiratiebijeenkomst ‘Vitale Horeca’

Meer informatie over ‘Vitale Horeca’

Deze bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Provincie Fryslân.