Op maandag 19 mei kwamen ondernemers, beleidsmakers en onderwijsprofessionals samen in WILDLANDS Emmen. Het evenement werd georganiseerd door Hospitality Drenthe in samenwerking met Gastvrij Fryslân, Horecavakpunt, Generation Hospitality, Toerisme Alliantie Friesland, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Noorderpoort, Firda en DCTerra. De bijeenkomst stond in het teken van gastvrij werkgeverschap in een veranderende wereld.
Het hart van de horeca is menselijk contact

Wouter Verkerk
Gastvrijheidsexpert Wouter Verkerk opende de dag met een krachtig verhaal over de essentie van gastvrijheid. Volgens Wouter draait alles in de horeca om dat ene, soms vluchtige maar betekenisvolle, contactmoment tussen gast en medewerker. Alles eromheen – inrichting, technologie, processen – is ondersteunend. Wouter benadrukte in zijn stuk de opkomst van de “craving naar beleving”. Gasten verlangen niet zomaar naar eten, maar naar ervaringen die hen raken en die zij weer kunnen delen. De momenten van persoonlijke aandacht, herkenning of verrassing zijn wat gasten onthouden én waar ze voor terugkomen. Zijn verhaal zette de toon voor een ochtend waarin de vraag +centraal stond: hoe geven we in de toekomst betekenis aan werk, beleving en verbinding in de gastvrijheidssector?
Verdiepende workshops
Na het verhaal van Wouter Verkerk volgden de deelnemers één van vier interactieve workshops, waarin uiteenlopende thema’s aan bod kwamen: AI in de gastvrijheid, Culturele lenigheid, Hoe de sector er uit gaat zien in 2040, en Korte ketens.
De workshop over korte ketens werd verzorgd door Gezinus Winters, voormalig eigenaar van het Groningse horecaconcept Wadapartja en tegenwoordig actief bij de Economic Board Groningen. Hij deelde zijn ervaringen met het opzetten van een korte voedselketen binnen zijn onderneming: lokaal inkopen bij boeren, vissers en producenten, met een menukaart vol verhalen van dichtbij. Niet alleen duurzaam, maar ook onderscheidend voor de gast. “Waarom van ver halen als het dichtbij ook kan?”, stelde Gezinus. Hij liet zien dat lokale samenwerking leidt tot beleving, besparing én maatschappelijke meerwaarde. Ook gaf hij het advies om te kijken wat je al lokaal op de kaart hebt staan en dat verhaal vooral te vertellen.
Van dierenvoer naar mensenbord

ATLAS Theater Emmen
Na de workshops verzorgde chef-kok Erik Jager van WILDLANDS en het ATLAS Theater een inspirerende presentatie over het benutten van ingrediënten die traditioneel als dierenvoer worden beschouwd, maar ook geschikt zijn voor menselijke consumptie. Hij benadrukte het belang van duurzaamheid en het verminderen van voedselverspilling door creatief om te gaan met beschikbare grondstoffen. Erik deelde zijn ervaringen en inzichten over het gebruik van alternatieve ingrediënten, zoals paddenstoelen en hooi, in de menselijke voeding. Hij liet zien hoe deze ingrediënten niet alleen voedzaam zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Lunch en rondleiding door WILDLANDS
Na de inspirerende presentaties en workshops genoten de deelnemers van een gezamenlijke lunch, waarbij ruimte was om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Aansluitend vond een rondleiding plaats langs de verschillende horecagelegenheden binnen WILDLANDS. Tijdens deze rondleiding van ongeveer een uur kregen deelnemers een unieke blik achter de schermen van dit bijzondere park. Ze ontdekten hoe diverse horecaformules samenkomen en welke rol gastvrijheid en duurzaamheid hierin spelen.

Rondleiding langs WILDLANDS horeca