De streekzomer fietsroutes zijn uitgebreid! Meer routes en nu ook met lekkere, lokale duurzame recepten. Die u zelf kunt maken, in het restaurant kunt eten of kan leren koken bij een van de workshops.
Ook deze zomer kunt u weer lekker uitwaaien op de fiets en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten. De acht verschillende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes (van 30 tot 80 kilometer) brengen u langs bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-het-land-groenten. Smakelijk fietsen!
Lekkere lokale recepten
Nieuw deze zomer: de streekzomer recepten. Fiets een route, verzamel de lokale ingrediënten voor uw recept en kook een heerlijke gezonde maaltijd thuis, op de camping of in je vakantiehuisje. Eet smakelijk! De recepten van de route de Friese Meren in de Zuidwesthoek zijn door studenten van het ROC de Friese Poort gemaakt. Met de lokale duurzame ingrediënten hebben ze smakelijke recepten bedacht met een korte bereidingstijd en simpel te maken ook op een campingkookuitrusting. Langs de routes rond Heerenveen en Leeuwarden-Burgum kunt u een heus kindermenu 2.0 bij elkaar fietsen. Het Kindermenu 2.0 is een initiatief van Jong Leren Eten (JLE) Fryslân. Het idee is om in elke gemeente in Fryslân gezonde en duurzame recepten op de menukaart te hebben staan. Ook in het Noordoosten en Noordwesten van Fryslân kunt u deze zomer heerlijke ingrediënten bij elkaar fietsen. Mama Mascha heeft voor deze rondjes Lauwersmeer – Waddenkust en Franeker – Harlingen een heerlijk recept samengesteld.
Kindermenu 2.0 op de kaart
Op vakantie en wel zin in fietsen met uw kinderen maar niet in koken. Aan de fietsroute Leeuwarden-Burgum ligt Restaurant de Pleats en die heeft sinds juni 2021 het gezond, lokaal en duurzaam kindermenu 2.0 op de kaart. In de Zuidoost hoek bent u bij Restaurant Hof van de Koning in Heerenveen welkom voor het kindermenu 2.0.
Kookworkshops op gastvrije locaties
De recepten kunt u ook samen met Mama Mascha gaan klaarmaken tijdens één van de drie kookworkshops. De workshops zijn in juli en augustus op drie verschillende plaatsen in Fryslân te vinden; aan het water bij Watersportcamping Heeg, op het erf van de biologische boerderij van Folkert en Karin in Lekkum en bij het Museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Voorafgaand aan de kookworkshop kunt u samen met uw kinderen een rondleiding krijgen op de boerderij met als afsluiting een leuke activiteit of bezoek het museum.
De activiteiten rond lekker lokaal eten op vakantie zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Friese Milieu Federatie, Jong leren Eten en Circulair Friesland.
Voor meer informatie en aanmelden kijkt u hier of klik op deze flyer over de Streekzomer voor meer informatie.